Wednesday, September 19, 2012

TanjungMalim (Blueberry Cheese Cake) - PART 4

Assalamualaikum ,

kami dr Taiping bertolak ke Tanjung Malim , dr pkol 8.50 sampai pkol 11 lebih , kami naik bus ke Pudu , dgn penuh lemah lembutnya syaza mintak jasa baik pemandu bus untuk berhentikan kami dekat RNR Ulu Bernam ,

dlm bus , wan dok sedap tidooooo

dah sampai RNR , paksu syaza tolong ambek kami dekat ctu , terus kami pegi kedai kek , beli barang barang  nak buat Blueberry Cheese Cake :) atas permintaan kakak dgn mama syaza .

yeyy , operasi membuat kek bermulaaaa . ouh ouhh ni butang first time sampai rumah syazaaa , mase raya dia xdapat dtg , kali ni baru die dapat datang , kire okey lah kan . dapat buat kek same same .

mule mule hancurkan biskut

hancurkan betol betol hancur .

jadi mcm nii :)

interframe kejap , haha

half butter di cairkan dalam oven

mcmni lahh , bikut tu dicampurkan dgn butter ni , untuk dijadikan base cake .

cheese dgn gula diputar smpi kembang 
blueberry jem dgn thick cream/fresh cream

telur 4 biji 

balut tin degn plastik wrap


gigih buat koje , wan sikit pon xnak tolong kite pusing pusing bende alah tu , lenguh tagn , mintak simpati dekat dia , tak dilayan okey , haha , dia nak syaza buat sendiri .

telur + thick cream + esen vanila 

lepastu letak perahan lemon separuh ,


dah siap , buat corak corak sikit .

wan buat gune pisau je , haha .

dah siap , nak bakar dah .


tray hitam tu letak air dalamnya taw .

BLUEBERRY CHEESE CAKE :) 

bahan bahan :  

(cake) = cream cheese 500g
              gula kastor 150g
              esen vanilla , secukupnya
              fresh cream/thick cream 250g
              telur 4biji
              blueberry jam secukupnya
              lemon separuh

(base)=Digestive biscuit secukupnya mengikut saiz tin
            half butter dicairkan dalam oven 

cara caranyaaa :

A
cream cheese + gula kastor = beat smpi kembang
telur + fresh cream/thick cream + esen vanilla + blueberry jam + perahan lemon = beat sebati 

B
digestive biscuit dihancurkan + half butter yg dah dicairkan = digaul sebati dan di mampatkan dalam tin sebagai base cake

guna tin yang bawahnya ade lubang , pastu balut dgn plastik wrap .
mase bakar letak air dekat tray oven tu , supaya dia tak hangus . 
              
bakar 160 darjah celcius 
selama 1jam :)

okey sejam kemudian kek pon ciappp :)


yeii dah ciap dah . cedap ~

muke bangge dah ciap . hay ni syaza yg buat taw .

ni dia kek kami :)

nampak kan ? syaza letak air dekat tray hitam tu .


regang kan kek dr tin , lepastu sejukkan dalam peti sejuk :)

dah siapp , petang tu kami jalan jalan kampung kejap . kakak syaza bawak kami jalan jalan , tunjuk kat wan kampung syaza kennn .

thanks akk bawak kitorang jalan jalan ,



okeyy bersambungg ... banyak beno part nyaaa lahai . haha .     
              

0 comments:

Post a Comment